19 Aralık 2012 Çarşamba

Lev Nikolayevich Tolstoy. Edebiyat İçin Önemli Biri

Geçen hafta bulunduğum yazarlık atölyesinde Tolstoy'un Diriliş adlı kitabını okuduk ve Tolstoy hakkında bir araştırma... Böyle insanlar bilinmeli diye düşünerek onun hakkındaki kısa bilgilerden nacizane sizlere sunmak istedim.
 TOLSTOY KİMDİ
Zengin bir ailenin çocuğu olarak Yasnaya-Polyana'da doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı.
...
 Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi.
Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs 16 yaşında idi. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilkten 12 çocukları oldu; bu çocuklardan 5'i öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı", bu sıralarda yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ı 12 kez düzeltmelerini yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. 
 Benı en çok etkileyen yanı da bu oldu. Zengin ama köylüler gibi mütevazı yaşamayı seven bir adam. Eserlerine gelince şöyle bir araştırırsanız göreceksiniz; sayısız makalesi, romanı, denemesi, oyunları, öyküleri mevcuttur.
Kişilik bakımından elbette ele almıyoruz ama Edebiyat dünyasına yaptığı katkı bana göre azımsanamayacak durumdadır. Böyle eserleri ve üstadlarını unutmamak gerek sanırım ki yeniden bir bu kadar usta yazarlar doğsun.

 ELİS ÖZER

2 yorum:

  1. büyük yazar.son zamanını yalnız geçirdi.evinden kaçarak ölüme gitti.yani aşk ta bitti işte.küskün yazar tolstoy

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle öyle. Ki zaten hayatı mükemmel yaşayanlarında kalemi sağlam olmuyor sanırım

    YanıtlaSil