23 Aralık 2012 Pazar

Ey aşk... Sen nelere kadirsin ( SAFİYE EROL )


110 sene evvel...
Edirne’de dünyaya gelmiş, İstanbul’da, önce Alman mektebini, sonra Fransız mürebbiye mektebini bitirmiş, henüz 13 yaşındayken, lise için Almanya’ya gönderilmiş, Münih Üniversitesi’nde edebiyat ve felsefe diploması almış, şarkiyat doktorası yapmıştı, Safiye.
*
Çok güzeldi. Etrafına ışık saçıyordu. Dönemin Türk kızlarına kıyasla, saçı başı, giyimi, davranış biçimleri açısından özgür ruha sahipti, cesurdu.
Gönlü tutuştu... Âşık oldu.
*
Hintliydi delikanlı, okuldan arkadaşıydı. Evlenmeye karar verdiler. Gel gör ki, ikisi de yurtseverdi, hangi ülkede yaşayacaklar? Daha işin başında anlaşamadılar maalesef.
Vatanını, yüreğine tercih etti Safiye.
Son bir öpücük, vedalaştı, topladı bavulunu, memlekete döndü. 1926’ydı.
*
Yazmaya başladı. Duygularını romanlarına döktü. “Aşkı hiç tatmamak mı, yoksa, tattıktan sonra yalan olduğunu anlamak ve kaybetmek mi?” diye sordu mesela... “Âşık olan zaten alacağını almıştır, artık bir şey isteyemez,  bundan geri o verecektir, hep o verecektir” dedi.
Safiye Erol'u eminim ki bizim genç nesil pek tanımıyor. Okullarda da bildiğim kadarıyla tanıtılmıyor. Fakat Safiye Erol bir dönem yazarların içinden en ünlüsü en vatan severiydi. Öyleki Onu derde düşüren koca bir sevdadan bile vazgeçti. Az çok size burada tanıtmaya çalıştım ama bu kadını daha yakından tanımak ve anlamak için benim bir solukta okuduğum ' Ciğerdelen' ve yine onun içindeki ateşi yansıtan ' Ülker Fırtınası'nı zaman ayırıp okumalısınız. Hiç birşey kaybetmez aksine birçok fikir kazanabilirsiniz.  Ben şöyle bir kanıdayım ki edebiyattan hiç bir zarar gelmez sizi dahada geliştirir yalnız siyaset içerikliler hariç.
Bu yazıyı okuduysanız pek vakit kaybetmeden bu iki romandan birini okumalısınız. Beğeneceksiniz ...
Eğer isterseniz http://www.rehavisanat.com/?p=2925 bu bağlantıdan onun hakkında detaylı bilgi de edinebilirsiniz.
Sevgiler.
ELİS ÖZER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder